Ahad - Khamis: 8:00 - 17:00
Jumaat-Sabtu Tutup
(+609) 7482023/ 74822024/ 7482025
Telefon
(+609) 747 8170
Faksimili

MEMBUNUH BINATANG

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 Soalan :

Hukum mengenai membunuh binatang, bilakah dibolehkan membunuh dan bagaimanakah caranya?

Jawapan :

Hukum-hukum larangan agama tidak harus sesiapa pun melanggarnya, dengan tidak ada sesuatau tujuan maslahah yang besar yang mengharuskannya, berkenaan dengan perbuatan membunuh binatang, didapati banyak hadis-hadis yang melarang seseorang melakukan aniaya dan azab kepada binatang-binatang dan burung-burung. Seperti dijadikannya sasaran untuk dipanah atau ditembak, dan seperti dikurung, diletak barang-barang muatan yang berat dan sebagainya dan banyak pula hadis-hadis yang menunjukkan ada balasan azab kepada binatang-binatang dan burung-burung.

            Ada beberapa jenis jiwa binatang-binatang dan burung-burung yang disuruh kita membunuhnya, iaitu binatang-binatang dan burung-burung ganas, sungguh pun begitu tidak harus juga dibunuhnya dengan secara kejam dan kasar, tetapi disuruh membunuhnya dengan cara yang baik, sampai binatang-binatang itu tidak lama merasa kesakitan dan azab pembunuhan itu.

            Jadi kesimpulan tidak harus seseorang melakukan kezaliman dan kesakitan kepada apa-apa jua pun.

            Dan dalam pada itu, antara alim ulama’ pada masa-masa akhir ini ada yang mengatakan harus melakukan pembedahan ke atas bintang-binatang atau burung-burung dengan syarat-syarat bertujuan untuk kajian ilmiah. Tujuan-tujuan kedoktoran dan sebagainya, ini kerana memandang sebegitu besarnya keperluan kedoktoran dan sebagai itu untuk kebajikan umat manusia.

            Maka kita berharap bahawa pembedahan itu hendaklah dengan cara yang baik, seperti jalan suntikan terlebih dahulu, yang tidak menjadikan sebegitu azab kepada binatang yang dibedahnya itu, dan janganlah hendaknya dilakukan pembedahan itu melainan setelah dikehendaki oleh keadaan yang memaksa, dan setelah tidak ada untuk disakiti tempat pembedahan binatang itu dan sekiranya binatang yang dibedah itu binatang halal hendaklah dengan cara yang menghalalkannya untuk menjadi makanan, jangan jadikannya membazir.

            Soal-soal sains dan teknologi hendaklah mendapat perseimbangan dengan soal-soal rukun dan soal-soal akhlak, barulah sains dan teknologi memberi perkhidmatan dalam bidang kebajikan umat manusia.

logo-kecik-2.png
SYARIAT DI JUNJUNG

Jabatan Mufti Negeri Kelantan

Kompleks Islam Darulnaim,
Jalan Sultan Yahya Petra,15200, Kota Bharu, Kelantan

T (+609) 7482023/ 74822024/ 7482025
F (+609) 747 8170

Web: www.mufti.kelantan.gov.my
Email: jabmufti@kelantan.gov.my

PENSIJILAN

MPC 2015/2016
MPC 2015/2016
ANUGERAH KECEMERLANGAN PENGURUSAN KEWANGAN BERDASARKAN AKAUNTABILITI TAHUN 2016
ANUGERAH KECEMERLANGAN PENGURUSAN KEWANGAN BERDASARKAN AKAUNTABILITI TAHUN 2016
PENAFIAN
Jabatan Mufti Negeri Kelantan tidak bertanggung jawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

 

Laman web ini serasi dengan menggunakan pelayar IE, Safari, Chrome, Firefox dengan beresolusi 1366 x 768 adalah yang paling baik.

 

© Copyright 2019 Laman Web Rasmi Jabatan Mufti Negeri Kelantan. All Rights Reserved. Maklumat dalam portal ini telah dikemaskinikan pada : Khamis 10 Jun 2019, 08:00:29.

Search