Ahad - Khamis: 8:00 - 17:00
Jumaat-Sabtu Tutup
(+609) 7482023/ 74822024/ 7482025
Telefon
(+609) 747 8170
Faksimili

FATWA MENGENAI PEMBUANGAN DAN PELUPUSAN TISU-TISU MANUSIA DARIPADA PESAKIT

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

(2) FATWA MENGENAI PEMBUANGAN DAN PELUPUSAN TISU-TISU  MANUSIA DARIPADA PESAKIT

 

Kategori  :  Syariah

 

keputusan  :

           

Mesyuarat Jemaah  Ulama’ Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan yang bersidang kali 1/2004 di Bilik Mesyuarat Tingkat Tiga Majlis Agama Islam Kelantan  pada 4 Julai 2004 telah membincangkan isu Fatwa Mengenai Pembuangan Dan Pelupusan Tisu-Tisu Manusia Daripada Pesakit dan telah bersetuju  menfatwakan  seperti berikut  :

 

  1. Bahawa organ-organ dan tisu-tisu yang dibuang dan dipotong daripada badan pesakit samada daripada pesakit Islam atau bukan Islam hendaklah ditanam. Sekiranya organ-organ atau tisu-tisu tersebut terdiri daripada kumpulan penyakit berjangkit maka pihak hospital hendaklah menghapuskan kuman penyakit berjangkit tersebut dengan ubat-ubat tertentu kemudian hendaklah ditanam organ-organ atau tisu-tisu tersebut. Sekiranya tiada cara atau kaedah untuk menghapuskan kuman penyakit tersebut, maka diharuskan organ-organ atau tisu-tisu ini dibakar kerana dharurat.

 

  1. Cara untuk menanam organ-organ atau tisu-tisu daripada pesakit adalah seperti berikut :

a.       Bagi organ-organ atau tisu-tisu yang dibuang daripada pesakit yang masih hidup, organ-organ dan tisu-tisu itu hendaklah ditanam di tempat-tempat yang selamat.

b.       Bagi organ-organ atau tisu-tisu yang dibuang daripada pesakit selepas meninggal dunia, organ-organ atau tisu-tisu itu hendaklah ditanam bersama-sama mayat dan lebih afdhal dengan diletakkan di dalam kain kafan.

 

  1. Mana-mana   pihak  samada   pihak hospital atau keluarga pesakit boleh menanam

organ-organ atau tisu-tisu yang dibuang daripada pesakit setelah pihak hospital mengesahkan organ-organ atau tisu-tisu tersebut selamat untuk ditanam.

 

  1. Fatwa ini dikeluarkan berdasarkan kepada nas berikut:
    • Berpegang kepada nas-nas al-Quran dan usul syariat islamiah yang mewajibkan manusia ditanam selepas kematian sebagai tanda memuliakan anak Adam. Sebagaimana disyarakkan untuk menanam seluruh tubuh badan begitu juga disyarakkan untuk menanam sebahagian daripadanya seperti firman Allah:  surah al-abas: 21

                   ثُمَّ أَمَاتَهُۥ فَأَقۡبَرَهُۥ ٢١

 

    Firman Allah s.w.t: surah al-Maidah: 31

 

 

    -

Lihat tafsir ai-Qurtabi, Jld 6, Halaman  143.

 

    • Nas daripada ulamak fiqh yang menyebut rambut-rambut yang gugur daripada mayat semasa memandikan hendaklah diletak didalam kapan sebagai penghormatan terhadap mayat.

 

( Lihat kitab Raudatu at-tolibin karangan imam an-Nawawi Jilid 2    halaman 108, Kitab Nihayatul Muhtaj karangan Syeikh Ramly Jilid 2 halaman 436 )

 

 ·        Kitab Ahkam Al-Jarahah at-tabiah wal-asaru al-mutartabatu alaiha karangan Dr.Muhammad al-Mukhtar al-syanqiti. Halaman 590:

" والدفن للأعضاء المتبورة أولى من احراقها فان اشتملت على داء أو مرض معد فانه تشرع ازالته بالمواد المتلفة للجراثيم الناقلة للمرض، ثم تدفن بعد ذلك ، وبناء عليه فانه ينبغي على المستشفيات دفن تلك الاعضاء او اعطائها للمرضى بدلا من اتلافها بالحرق، لما في دفنها من تكريم للآدمي، وذلك موافق لمقصود الشرع الحنيف في قوله تعالى" ولقد كرمنا بني أدم" سورة  الاسراء اية .70

 

Surah al-Isra’. Ayat: 70

                                                                                 

دالم حاشية نهاية المحتاج لأبي الضياء جلد 2 هلامن 454    :                                              

"والحاصل ان ما انفضل من الميت أو من حي ومات عقب انفصاله من شعر أو غيره ولو يسيرا يجب دفنه ولكن الأفضل صره في كفنه ودفنه معه"

logo-kecik-2.png
SYARIAT DI JUNJUNG

Jabatan Mufti Negeri Kelantan

Kompleks Islam Darulnaim,
Jalan Sultan Yahya Petra,15200, Kota Bharu, Kelantan

T (+609) 7482023/ 74822024/ 7482025
F (+609) 747 8170

Web: www.mufti.kelantan.gov.my
Email: jabmufti@kelantan.gov.my

PENSIJILAN

MPC 2015/2016
MPC 2015/2016
ANUGERAH KECEMERLANGAN PENGURUSAN KEWANGAN BERDASARKAN AKAUNTABILITI TAHUN 2016
ANUGERAH KECEMERLANGAN PENGURUSAN KEWANGAN BERDASARKAN AKAUNTABILITI TAHUN 2016
PENAFIAN
Jabatan Mufti Negeri Kelantan tidak bertanggung jawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

 

Laman web ini serasi dengan menggunakan pelayar IE, Safari, Chrome, Firefox dengan beresolusi 1366 x 768 adalah yang paling baik.

 

© Copyright 2019 Laman Web Rasmi Jabatan Mufti Negeri Kelantan. All Rights Reserved. Maklumat dalam portal ini telah dikemaskinikan pada : Khamis 16 April 2019, 08:00:29.

Search