Ahad - Khamis: 8:00 - 17:00
Jumaat-Sabtu Tutup
(+609) 7482023/ 74822024/ 7482025
Telefon
(+609) 747 8170
Faksimili

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Jabatan Mufti telah mengurusetia lawatan ilmiah Jemaah Ulama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) ke Negara Sepanyol dan Morocco pada 25 Mac sehingga 3 April 2019. Rombongan seramai 13 orang ini di ketuai oleh YB. Dato’ Haji Mohd Nasuruddin bin Haji Daud (Dato’ Panglima Perang) Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Seranta Kerajaan Negeri Kelantan. Turut serta dalam rombongan ini YB Sahibus Samahah Dato' Mufti Kerajaan Negeri Kelantan selaku Pengerusi Jemaah Ulama MAIK serta sebilangan ahli Jemaah Ulama dan urusetia.

Kedua-dua negara ini banyak menyimpan keindahan peradaban Islam yang berharga. Kebanjiran pelancong ke Sepanyol contohnya hanya untuk melihat senibina dan monumen peninggalan Kerajaan Islam Andalusia. Sepanjang lawatan ini beberapa siri pertemuan telah diatur  dengan pihak yang berautoriti dalam Pengurusan Islam di Negara berkenaan, perbincangan berkisar isu-isu semasa dan pertukaran maklumat. Rombongan ini juga telah mengadakan perjumpaan dengan pelajar-pelajar Malaysia di Morocco serta kunjungan hormat kepada Duta Besar Malaysia ke Maghribi di Kediamannya di Rabat.

Sesungguhnya ahli-ahli lawatan telah membawa pulang banyak memori dari bumi  yang masih penuh misteri untuk diterokai umat Islam dalam menyelongkar sejarah jatuh bangun agama dan kerajaan Islam di dua negara ini.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Kajian Penilaian Semula Parameter Matahari di bawah ufuk bagi penentuan awal waktu subuh di Malaysia akan diadakan pada 11 hingga 15 April 2019 bersamaan 5 syaaban 1440H. Kajian ini akan berlangsung di dua tempat iaitu Pantai melawi Bachok dan Pulau Perhentian Terengganu. 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Hebahan Kursus Lanjutan Faraid bagi Tahun 2019. Kursus Faraid akan berlangsung pada 23 Syaaban 1440H bersamaan 29 April 2019 selama dua hari. Kursus ini bertempat di Bilik Serbaguna Kompleks Islam Jubli Perak, Sultan Ismail Petra Panji Kota Bharu.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 04 Syaaban 1440H / 10 April 2019 Bahagian Falak Jabatan Mufti Negeri Kelantan telah membuat pengesahan arah kiblat di Surau Kompleks Belia dan Sukan Panji yang diketuai oleh al-Fadhil Ustaz Hasbullah bin Ibrahim. 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

4 April 2019/28 Rejab 1440H
Jam 9.30 pagi, Penentuan arah kiblat oleh Unit Falak di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM)
Bahagian : 
1) Wad 1 Selatan ruangan solat kakitangan wanita
2) Wad 1 Selatan ruangan pesakit
3) Wad 1 Timur Belakang
4) Wad 1 TD
5) Wad Utara
5) Wad Korporat Hospital USM

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Program Mufti Bersama Masyarakat telah berlangsung pada 2 Rejab 1440H/9 Mac 2019, bertempat di Dewan Kuliah Putra Chengal,Ketereh, Kelantan. Program ini memberi peluang kepada orang ramai untuk bertanyakan hukum dan persoalan semasa secara terus kepada YB. Sahibus Samahah Dato' Haji Mohamad Shukri Bin Mohamad  Mufti Kerajaan Negeri Kelantan. Sebelum sesi soal jawab, slot pertama dimulakan dengan pengenalan tentang Jabatan Mufti Negeri Kelantan oleh Al-Fadhil Ustaz Haji Naim bin Md Ghazali. Secara keseluruhannya program ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan kepada masyarakat Kampung Chengal mengenai fungsi Jabatan Mufti. Program turut dihadiri oleh Tan Sri Datuk Panglima Haji Anuar Haji Musa, pengasas pusat khidmat pengajian dan hafazan (KHATAM). Slot kedua bermula selepas ucapan Tan Sri Haji Anuar bin Haji Musa iaitu bicara mufti, 'Anda tanya Mufti jawab'. Dalam bicara mufti, penduduk diberi peluang untuk bertanya tentang hukum-hukum kepda Dato' Mufti secara terus. Bicara Mufti berlangsung selama sejam dan tamat pada tengah hari. Selesai slot kedua, program diteruskan dengan majlis penyampaian cenderamata kepada Dato' Mufti dan Tan Sri Haji Anuar bin Haji Musa. 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Tarikh : 06 Jamadil Akhir 1440H 

Masa : 2:30 petang 

Tempat : Bilik Mesyuarat Jabatan Mufti Negeri Kelantan

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Penentuan Arah Kiblat di Madrasah Perkampungan Orang Asli Di Pos Hau , Gua Musang pada 28 Januari 2019

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

KUNJUNG HORMAT

YBRS.EN.SUKRI BIN MOHAMAD

PENGARAH JABATAN PENYIARAN MALAYSIA CAWANGAN KELANTAN

KE

JABATAN MUFTI NEGERI KELANTAN 

PADA

25 RABIULAKHIR1440H BERSAMAAN 02 JANUARI2019

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

KUNJUNG HORMAT AHLI PENYELIDIK KAJIAN PENILAIAN SEMULA PARAMETER MATAHARI DI BAWAH UFUK BAGI PENENTUAN AWAL WAKTU SUBUH DI MALAYSIA

Pada 1 Jamadilawal 1440H bersamaan  7 Januari 2019 Ahli Penyelidik Kajian Penilaian Semula Parameter Matahari Di Bawah Ufuk Bagi Penentuan Awal Waktu Subuh Di Malaysia telah membuat lawatan kunjung hormat ke Jabatan Mufti Negeri Kelantan.  Rombongan ini diketuai oleh Prof.Dato’ Dr.Mohd Zambri bin Zainuddin, Profesor Kehormat, Program Astronomi  Islam, Jabatan Fiqh dan Usul, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaysia.  Kunjung hormat ini adalah bertujuan untuk bertukar pendapat bagi membincangkan perkara berkaitan dengan isu penetapan dan penentuan awal waktu solat Subuh di Malaysia khususnya di Negeri Kelantan.

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 29 Oktober 2018 bersamaan 20 Safar 1440H Bahagian Falak Jabatan Mufti Negeri Kelantan telah menganjurkan Seminar Falak Syarie 2018 bertempat di Dewan Bunga Teratai, Kompleks Kota Darulnaim, Kota Bharu.  Seramai 350 orang peserta telah hadir terdiri daripada Pengetua, Guru-Guru, Imam-Imam, Pegawai-Pegawai Kerajaan Negeri dan Persekutuan.

 Dua orang ahli panel telah dijemput untuk membentangkan kertas kerja dalam seminar ini.  YBhg.Prof.Madya Dr.Mat Ropa bin Ismail dari Jabatan Matematik, Universiti Putra Malaysia(UPM) telah dijemput untuk membentangkan kertas kerja bertajuk “ Planet Bumi : Kejadian dan Kesudahannya Menerusi Al-Quran Dan Geologi”.  Seorang lagi ahli panel ialah YBhg.Tuan Haji Hanafiah bin Abdul Razak dari Jabatan Mufti Negeri Johor.  Beliau membentangkan kertas kerja dua bertajuk “ Hubungan Ilmu Falak Terhadap Fenomena Alam Yang Berulang-Ulang”.  Kedua-dua kertas kerja ini memberi faham kepada para peserta agar menjadikan setiap fenomena yang berlaku secara ulangan diberi perhatian.  Fenomena dan bencana alam yang berlaku hendaklah dijadikan renungan, iktibar dan pengajaran.  Perancangan Allah setiap sesuatu yang berlaku itu ada hikmahnya. 

 YB.Sahibus Samahah Dato’ Haji Mohamad Shukri Bin Mohamad telah menyempurnakan majlis perasmian Seminar Falak Syarie 2018.  Dengan itu berakhirlah Seminar Falak Syarie pada jam 1.00 tengahari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Bahagian Fatwa, Jabatan Mufti Negeri Kelantan telah berjaya mengadakan satu lagi Program Bengkel Akil Baligh bertempat di Sekolah Menengah Kebangsaan Mulong, Kota Bharu Kelantan pada hari Isnin 19hb. November 2018 bersamaan 11 Rabiulawal 1440H. Program yang berlangsung di Dewan Makan Asrama, Sekolah Menengah Kebangsaan Mulong, Kota Bharu, Kelantan menyaksikan kehadiran para pelajar yang memenuhi dewan sejak awal pagi.

Program yang dimulai dengan sesi pendaftaran seawal jam 8.30 pagi dihadiri para pelajar dari Tingkatan 1, 2 dan 3 dan berakhir program pada jam 1.20 petang. Program dipengerusikan oleh Puan Dzurina binti Yusof merupakan salah seorang tenaga pengajar dari sekolah tersebut. Pengisian program dengan dua slot ceramah yang disampaikan oleh dua penceramah jemputan iaitu YBrs. Dr. Che Hafizah binti Mustaqim- (Doktor Kesihatan) dan Al Fadhil Ustaz Suratemi bin Mat Yusoff- (Pegawai Agama di Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan).

Ucapan aluan telah disampaikan oleh Penolong Kanan Pentadbiran sekolah tersebut iaitu  Tuan Haji Kamaruddin bin Nazeer Ahmad. Manakala ucapan perasmian penutup telah disampaikan oleh Pegawai Fatwa dari Jabatan Mufti Negeri Kelantan iaitu Al Fadhil Haji Naim bin Md Ghazali jam 1.00 petang. Program berakhir jam 1.20 petang.

 

 

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Mufti Kerajaan Negeri Kelantan, YBrs Dr.Hj.Nik Mohd Azlan bin Abd Hadi Timbalan Yang Di Pertua Majlis Agama Islam Adat Dan Melayu Kelantan dan YBrs.Haji Md Radzi bin Omar, Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Falahiah. Selain dari program cerapan, ceramah khas mengenai Fenomena Gerhana Bulan juga telah diadakan. Dr.Mahamarowi Bin Omar, Ahli Astronomi yang merupakan Mantan Pakar Bius USM Kubang Kerian telah dijemput untuk memberi pencerahan kepada orang ramai tentang fenomena tersebut. Para hadirin juga tidak melepaskan peluang menunaikan Solat Gerhana Bulan dengan dimami oleh al-Fadhil Ustaz Bari. Aktiviti cerapan bermula pada jam 9.15 dan berakhir pada jam 11.30 malam.

Detik-detik Gerhana Bulan Penuh 31 Januari 2018

1. Bermula Gerhana Penumbra P1 : 17:01:27 ( 5.01 petang )
(Bulan mula terbit pada 07:17:53)

2. Bermula Gerhana Umbra U1 : 19:48:27 (7:48:27 petang)

3. Gerhana Umbra Penuh bermula U2 : 20:51:47 (8:51:47 malam)

4. Kemuncak (maksima) : 21:29:51 (9.30 malam)

5. Gerhana Umbra Penuh Berakhir U3 : 22:07:51

6. Gerhana Separa Berakhir U4: 23:11:11(11:11: 11 malam)

7. Gerhana Penumbra Berakhir P2 : 00:08:29 (12:08:29 pada 1Feb 2018)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Setiap pertemuan pastinya berakhir dengan perpisahan.Itulah fitrah alam ini samada kita boleh menerima situasi ini atau sebaliknya, ianya tetap akan berlaku. Begitu juga dengan Encik Mat Yaacob selaku Pembantu Tadbir ( Pembantu Tadbir/Operasi) Gred N19 yang mula ditempatkan di Jabatan Mufti Negeri Kelantan pada 02/05/2012 akan bersara pada 25/02/2018. Beliau telah menabur bakti di jabatan ini selama 5 tahun 8 bulan 25 hari. Sempena persaraannya Jabatan in telah meraikan beliau dengan mengadakan Majlis Persaraan Wargakerja Jabatan Mufti Negeri Kelantan 2018 pada 19 Februari 2018 (Isnin) di Restoran Sham, Kota Bharu. Tepat jam 12.45 tengahari wargakerja berkumpul dan diiringi dengan bacaan doa yang dipimpin oleh Al-Fadhil Ustaz Hasbullah Bin Ibrahim.

Majlis dimulai dengan ucapan aluan oleh YB.Sahibus Samahah Dato’ Mufti Kerajaan Negeri Kelantan. Dalam ucapannya beliau menceritakan secara ringkas kronologi sejarah perkhidmatan Encik Mat Yaacob Bin Abdullah sepanjang perkhidmatan beliau selama 34 tahun. Kemudiannya Encik Mat Yaacob di jemput untuk menyampaikan ucapan akhir sebelum persaraan. Majlis diakhiri dengan penyampaian cendera kenangan dan sijil penghargaan kepada En.Mat Yaacob bin Abdullah.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

27 & 28 Julai 2018 / 14 & 15 Zulkaedah 1439H – Jabatan Mufti Negeri Kelantan dengan kerjasama Jabatan Ukur dan Pemetaan Negeri Kelantan telah mengadakan Program Cerapan dan Solat Sunat Gerhana Bulan Penuh di perkarangan Kompleks Islam Darul Naim. Bermula jam 10.00 malam seramai 40 orang pelajar telah berkumpul untuk menyertai program ini yang terdiri daripada Maahad Muhammadi Perempuan, Maahad Muhammadi Lelaki dan Maahad Amir Indera Petra. Program ini diisi dengan perkongsian ceramah berkaitan Gerhana Bulan Penuh oleh Al-Fadhil Ustaz Abdullah Bin Hassan, Penolong Pegawai Pembangunan Islam, Majlis Daerah Machang. Di samping dapat mencerap bulan penuh melalui teleskop, para pelajar juga dapat menyaksikan objek samawi yang lain seperti Marikh, Zuhal dan Musytari. Persiapan Cerapan Gerhana Bulan Penuh telah bermula pada jam 2.00 pagi. Kemudian diikuti dengan Solat Sunat Gerhana yang telah berlangsung pada jam 3.30 pagi diimami oleh Al-Fadhil Ustaz Haji Naim Bin Md. Ghazali. Beliau juga telah menyampaikan khutbah Gerhana Bulan. Cerapan gerhana bulan ini berakhir pada jam 5.30 pagi. Program ini diakhiri dengan solat subuh berjemaah. Pada jam 6.15 majlis bersurai.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pada 14 Ogos 2018 bersamaan 2 Zulhijjah 1439H, Bahagian Fatwa Jabatan Mufti Negeri Kelantan telah mengadakan Seminar Rawatan Islam bertempat di Dewan Masjid Tengku Fa-iz Petra, Gua Musang Kelantan. Seminar ini bertujuan memberi pendedahan kepada masyarakat berkaitan sihir dan makhluk halus serta kaedah perlindungan dan cara rawatan bagi mengubati penyakit tersebut. YB.SF. Dato' Hj Nik Abdul Kadir bin Hj. Nik Mohamad, Timbalan Mufti Kerajaan Negeri Kelantan merupakan penceramah di dalam program ini Peserta yang hadir diberi peluang untuk mendapat rawatan yang dikendalikan oleh beliau.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

17 September 2018 bersamaan 07 Muharram 1440H, Bahagian Fatwa Jabatan Mufti Negeri Kelantan  dengan kerjasama Jawatankuasa  Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita, Pejabat Agama Jajahan dan juga Pejabat Tanah dan Jajahan telah menganjurkan Program Bicara Ilmiah bertempat di Dewan Majlis Daerah Jajahan Pasir Puteh, Kelantan.

Program ini telah dipengerusikan oleh YBrs.En.Zawadi bin Mat Lazim.  Manakala Al-Fadhil  Ustaz Mohd Fadli Bin Sulaiman, Pegawai Agama Jajahan Pasir Puteh sebagai moderator.  Forum bual bicara kali ini bertajuk “ RAGAM HIDUP BERUMAHTANGGA” menampilkan tiga ahli panel jemputan iaitu YB.SS.Dato’ Hj.Mohamad Shukri bin Mohamad, Mufti Kerajaan Negeri Kelantan., YB.Hajjah Mumtaz Bt. Md.Nawi, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita dan YBrs. AF. Ustaz Mohd Zubaidi bin Sulaiman, Hakim Mahkamah Rendah Syariah Gua MUsang. 

Objektif program ini adalah untuk :

1.            menghayati hidup berkeluarga secara Islam

2.            mendedahkan realiti semasa kehidupan suami dan isteri

3.            memberi faham bahawa pentingnya membina keluarga bahagia dalam mendepani era dunia tanpa sempadan.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

18 September 2018 bersamaan 08 Muharram 1440H, Jabatan Mufti Negeri Sarawak telah mengadakan Muzakarah Strategik ke Jabatan Mufti Negeri Kelantan selaras dengan Pelan Strategik Jabatan Mufti Negeri Sarawak 2015-2019 iaitu “ Mengukuhkan Jalinan Strategik Institusi Mufti di Peringkat Nasional, Serantau dan Antarabangsa.  Rombongan ini disertai oleh YBhg. Sahibus Samahah Datu Haji Kipli Bin Haji Yassin, Mufti Negeri Sarawak dan 15 orang pegawai dan kakitangan.

logo-kecik-2.png
SYARIAT DI JUNJUNG

Jabatan Mufti Negeri Kelantan

Kompleks Islam Darulnaim,
Jalan Sultan Yahya Petra,15200, Kota Bharu, Kelantan

T (+609) 7482023/ 74822024/ 7482025
F (+609) 747 8170

Web: www.mufti.kelantan.gov.my
Email: jabmufti@kelantan.gov.my

PENSIJILAN

MPC 2015/2016
MPC 2015/2016
ANUGERAH KECEMERLANGAN PENGURUSAN KEWANGAN BERDASARKAN AKAUNTABILITI TAHUN 2016
ANUGERAH KECEMERLANGAN PENGURUSAN KEWANGAN BERDASARKAN AKAUNTABILITI TAHUN 2016
PENAFIAN
Jabatan Mufti Negeri Kelantan tidak bertanggung jawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

 

Laman web ini serasi dengan menggunakan pelayar IE, Safari, Chrome, Firefox dengan beresolusi 1366 x 768 adalah yang paling baik.

 

© Copyright 2019 Laman Web Rasmi Jabatan Mufti Negeri Kelantan. All Rights Reserved. Maklumat dalam portal ini telah dikemaskinikan pada : Khamis 10 Jun 2019, 08:00:29.

Search