Siksa kubur

Soalan :

Berkaitan siksa kubur dan nikmatnya, adakah salah satu penyebab siksaan kubur ialah disebabkan cara kencing tidak betul?

Jawapan :

Siksa kubur dan nikmatnya, juga segala hal ehwal di alam akhirat memang ada keterangan daripada al-Quran dan hadis, di antara lain-lain sebuah hadis yang menerangkan bahawa mayat di dalam kubur, setelah penghantar-penghantar dan pengiring-pengiringnya berundur pulang maka datanglah malaikat menyoalnya, apa yang disoalnya itu ialah berkaitan dengan kerasulan Nabi Muhammad, katanya: apakah kepercayaan engkau berhubung dengan orang lelaki ini, maksudnya Nabi Muhammad.

            Orang-orang mukmin dapat menjawab dengan senangnya, tetapi orang-orang bukan mukmin tidak dapat hendak menjawabnya, maka dipukulnya oleh malaikat itu.

            Dan satu hadis lagi menerangkan bahawa diantara perkara-perkara dosa yang menyebabkan balasan siksa dalam kubur ialah buang air kecil (kencing) tidak sampai betul-betul, dan juga perbuatan mengancam atau membuat kata-kata fitnah.

            Seseorang bolehlah menceritakan apa-apa yang ada katerangan dari hadis dan al-Quran mengungkap tambah lebih dari itu, atau yang mengatakan yang bukan-bukan, kerana perkara-perkara yang berlaku di akhirat itu, kerana perkara-perkara yang berlaku di akhirat itu tidak ada sesiapa yang mengetahuinya selain daripada rasul melalui wahyu dari Allah sendiri.

Tarikh Kemaskini 17 Nov 2019 © {2019} Jabatan Mufti Negeri Kelantan. Hak Cipta Terpelihara.

Please publish modules in offcanvas position.